Wymyślanie potraw to dla mnie prawdziwa zmora, zwłaszcza w dni powszednie, kiedy mam mało czasu i masę innych spraw na głowie, które zaprzątają moje myśli. Mój luby absolutnie nie ułatwia mi sprawy i zwykle gdy pytam, na co miałby dziś smaczek (staram się unikać słowa ochotę, bo jego konsekwencją są zwykle kosmate myśli) odpowiada, że zje wszystko, co mu podam i nie ma specjalnych życzeń. Próbowałam zrzucić na niego obowiązek decydowania o tym, co danego dnia znajdzie się na naszych talerzach, ale z marnym skutkiem. Prawdziwym wybawieniem w takich sytuacjach okazują się nieskomplikowane, szybkie dania, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jednym z nich są tak dobrze znane wszystkim warzywa na patelnię, które odkryłam stosunkowo niedawno i bardzo przypadły mi do gustu. Biorąc pod uwagę, że od pewnego czasu mam nieprzeciętną ochotę na warzywa w każdej postaci, potrawa natychmiast znalazła miejsce w moim jadłospisie i zapewne na długo w nim pozostanie. Wersja tego posiłku jest o tyle ciekawa, że składnikiem nadającym mu nowego wymiaru smakowego stają się migdały lub słonecznik.
W tej wersji warzyw na patelnię użyłam słonecznika, ale zdecydowanie smaczniejsze są z migdałami. Co jeszcze znalazło się na moim talerzu? Brokuły, pieczarki, marchew i groszek, czyli wszystko to, co akurat znalazłam w lodówce. Danie ma wiele wariacji na temat i można śmiało eksperymentować z jego składnikami a co za tym idzie, nie znudzi się zbyt szybko naszym kubkom smakowym. Spróbujecie?
przepysznie wygląda Twoje jedzonko. też kupuję warzywa na patelnię :)
OdpowiedzUsuńKiedyś kupowałam gotowy produkt, ale teraz przygotowuję wszystko samodzielnie ze świeżych warzywek - jest o wiele smaczniejsze, bardziej aromatyczne, zdrowsze i tańsze :)
UsuńPrzypomniałam sobie o mojej ulubionej sałatce. Gotowane brokuły, podprażone płatki migdałow, sos czosnkowy - po zmieszaniu niebo w gębie. Ja jadłam to tonami kiedyś, fajnie się sprawdza na jakieś okazje typu urodziny czy święta :)
OdpowiedzUsuńMuszę sprawdzić ten przepis - jestem prawdziwą fanką brokuł i kalafiora, więc nowe recepty są jak najbardziej wskazane ;)
UsuńPychota :) aż głodna się zrobiłam
OdpowiedzUsuńJa też hehe xD a po warzywkach ani śladu :(
Usuńwygląda ładnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania! Proste, pyszne i zdrowe :) Mniam
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liester Blog. Mam nadzieję, że się przyłączysz i odpowiesz :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco...:)
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam również do mnie....
Usuńhttp://otulona-zapachem.blogspot.com/2013/05/uwaga-wielkie-rozdanie-u-mtteam.html
Świetny przepis. Idealny dla mnie:) Uwielbiam warzywa na patelnię:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;)
Usuńpysznie to wygląda.
OdpowiedzUsuńblogger juz dobrze u mnie działa, nawet zdjęcia normalnie się ładuja ;)
Szczęściara :P
Usuńwygląda to przepysznie. Narobiłas mi apetytu!
OdpowiedzUsuńwww.sandicious.blogspot.com
http://tabazatabaza.blogspot.com/ - zapraszam i masz świetnego bloga :D obserwacja za obserwację ?
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba, ale za propozycję "nie, dziękuję" :]
UsuńMniam mniam :) aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuń