20 maja 2013

Smacznie, zdrowo, kolorowo - warzywa na patelnię z migdałami

To nie jest wcale tak, że ja nie lubię gotować. Samo kucharzenie nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Ba, czasem nawet sprawia mi wielka frajdę i daje ogromną satysfakcją – zwłaszcza, kiedy gotuję dla innych. Przyjemność kończy się jednak tam, gdzie pojawia się problem i tak dobrze znane wszystkim pytanie: co na obiad?

Wymyślanie potraw to dla mnie prawdziwa zmora, zwłaszcza w dni powszednie, kiedy mam mało czasu i masę innych spraw na głowie, które zaprzątają moje myśli. Mój luby absolutnie nie ułatwia mi sprawy i zwykle gdy pytam, na co miałby dziś smaczek (staram się unikać słowa ochotę, bo jego konsekwencją są zwykle kosmate myśli) odpowiada, że zje wszystko, co mu podam i nie ma specjalnych życzeń. Próbowałam zrzucić na niego obowiązek decydowania o tym, co danego dnia znajdzie się na naszych talerzach, ale z marnym skutkiem. Prawdziwym wybawieniem w takich sytuacjach okazują się nieskomplikowane, szybkie dania, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jednym z nich są tak dobrze znane wszystkim warzywa na patelnię, które odkryłam stosunkowo niedawno i bardzo przypadły mi do gustu. Biorąc pod uwagę, że od pewnego czasu mam nieprzeciętną ochotę na warzywa w każdej postaci, potrawa natychmiast znalazła miejsce w moim jadłospisie i zapewne na długo w nim pozostanie. Wersja tego posiłku jest o tyle ciekawa, że składnikiem nadającym mu nowego wymiaru smakowego stają się migdały lub słonecznik.



W tej wersji warzyw na patelnię użyłam słonecznika, ale zdecydowanie smaczniejsze są z migdałami. Co jeszcze znalazło się na moim talerzu? Brokuły, pieczarki, marchew i groszek, czyli wszystko to, co akurat znalazłam w lodówce. Danie ma wiele wariacji na temat i można śmiało eksperymentować z jego składnikami a co za tym idzie, nie znudzi się zbyt szybko naszym kubkom smakowym. Spróbujecie?

20 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda Twoje jedzonko. też kupuję warzywa na patelnię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś kupowałam gotowy produkt, ale teraz przygotowuję wszystko samodzielnie ze świeżych warzywek - jest o wiele smaczniejsze, bardziej aromatyczne, zdrowsze i tańsze :)

      Usuń
  2. Przypomniałam sobie o mojej ulubionej sałatce. Gotowane brokuły, podprażone płatki migdałow, sos czosnkowy - po zmieszaniu niebo w gębie. Ja jadłam to tonami kiedyś, fajnie się sprawdza na jakieś okazje typu urodziny czy święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę sprawdzić ten przepis - jestem prawdziwą fanką brokuł i kalafiora, więc nowe recepty są jak najbardziej wskazane ;)

      Usuń
  3. Pychota :) aż głodna się zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też hehe xD a po warzywkach ani śladu :(

      Usuń
  4. Uwielbiam takie dania! Proste, pyszne i zdrowe :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowałam Cię do Liester Blog. Mam nadzieję, że się przyłączysz i odpowiesz :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachwycająco...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obserwuję i zapraszam również do mnie....
      http://otulona-zapachem.blogspot.com/2013/05/uwaga-wielkie-rozdanie-u-mtteam.html

      Usuń
  7. Świetny przepis. Idealny dla mnie:) Uwielbiam warzywa na patelnię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie to wygląda.

    blogger juz dobrze u mnie działa, nawet zdjęcia normalnie się ładuja ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda to przepysznie. Narobiłas mi apetytu!
    www.sandicious.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. http://tabazatabaza.blogspot.com/ - zapraszam i masz świetnego bloga :D obserwacja za obserwację ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba, ale za propozycję "nie, dziękuję" :]

      Usuń
  11. Mniam mniam :) aż zgłodniałam

    OdpowiedzUsuń